Cinci lecții despre Siria și Statul Islamic, pe care le-a învățat fostul șef CIA. „Aici nu se aplică regula Las Vegas. Ce se întâmplă acolo nu rămâne acolo”

Cinci lecții despre Siria și Statul Islamic, pe care le-a învățat fostul șef CIA. „Aici nu se aplică regula Las Vegas. Ce se întâmplă acolo nu rămâne acolo
Publicat: 06/05/2017, 16:35
Actualizat: 07/05/2017, 12:30

Generalul în rezervă David Petraeus, fost director al CIA și fost comandant al trupelor americane și ale NATO în teatrele de operații din Irak și Afganistan, a vorbit la București despre cinci lecții pe care le-a învățat după experiența sa militară din Orientul Mijlociu, despre intensificarea extremismului și de ce combaterea Statului Islamic sau rezolvarea conflictului sirian sunt atât de complicate.

Prima ar fi că spațiile neguvernate sau guvernate inadecvat în Orientul Mijlociu, dar și în nordul Africii, în estul sau centrul Asiei, vor fi exploatate de extremiștii islamici. Nu se pune problema dacă, ci când și cât de semnificativă va fi această exploatare. A doua lecție este că efectele extremismului din aceste zone nu vor fi izolate în acele zone specifice, ci vom asista la un Cernobîl politic precum Siria, care este o țară în descompunere (meltdown), care dă naștere la violență, extremism, instabilitate și un tsunami de refugiați nu doar în țările învecinate, ci și în cele europene. Ceva trebuie făcut, aici nu se aplică regula Las Vegas, care zice că ce se întâmplă acolo rămâne acolo. Nu rămâne acolo, din nefericire se răspândește”, a explicat Petraeus.

A treia concluzie a generalului ține de implicarea SUA în aceste situații, el considerând că este nevoie de inițiativă din partea americană, nu de retragere sau neparticipare: „În aproape toate cazurile, SUA vor trebui să ia inițiativă. Nu trebuie să atace problema singură, ar trebui să aibă o coaliție de parteneri cât mai mare posibil – toți aliații tradiționali și alți parteneri care au apărut în ultimii ani, iar asta include și țări musulmane. Dacă vă gândiți, intensificarea extremismului este mai degrabă o ciocnire în interiorul unei civilizații, în lumea islamică, pentru care este o luptă existențială, decât o ciocnire între civilizații, deși există elemente și în acest sens. Dar până la urmă, SUA are mai multe avantaje la îndemână pentru a susține forțele unei națiuni gazdă – vorbim de această armadă de drone, de instrumente pentru lovituri de precizie, de abilitatea de forță industrială pentru a pune la dispoziție informații”.

A patra lecție este că avem un paradox. Nu putem contracara terorismul, Statul Islamic și al Qaeda, doar prin operațiuni antiteroriste. Cu alte cuvinte, nu poți folosi doar atacuri cu drone și operațiuni Delta Force pentru a rezolva această problemă, e nevoie de un răspuns cuprinzător. Iar până la urmă, înfrângerea Statului Islamic nu este suficientă. Este mai importantă lupta de după luptă. Va fi lupta pentru putere și pentru împărțire a resurselor și așa ajungem la subiectul acestei conferințe – guvernarea. Dacă există o guvernare care este reprezentativă pentru toate elementele din societate, reacționează la cererile lor în limita resurselor disponibile și garantează drepturile minorităților în cadrul conducerii majoritare, atunci probabilitatea de a avea un teren fertil pentru plantarea extremismului și apariția unui Stat Islamic 3.0 este mult mai scăzută”, a mai spus generalul Petraeus.

Cea de-a cincea și ultima lecție la care Petraeus a făcut referire ține de sustenabilitatea măsurilor luate în abordarea extremismului, care trebuie gândită pe parcursul mai multor generații, nu doar a câțiva ani.

„A cincea lecție este recunoașterea faptului că ne aflăm într-o luptă a generațiilor. Nu este o luptă de 10 ani sau de câțiva ani, este o luptă de zeci de ani, una de generații. Dacă realizăm acest lucru, atunci vedem că strategia trebuie să fie sustenabilă pe termen lung. Dacă vorbim despre ce ar trebui făcut în astfel de regiuni, sustenabilitatea ar trebui să fie parte a ecuației. Sustenabilitatea se măsoară cu două unități: cheltuielile de sânge și cheltuielile financiare. Ce facem în Irak, în Siria, ce am făcut în Afganistan, trebuie să fie sustenabil, pentru că va trebui să facem aceste lucruri mult timp”, a mai adăugat fostul director CIA.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Rezultate parțiale BEC, la 99,55%. Georgescu, pe primul loc. Lasconi și Ciolacu, pe muchie de...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Unde și când va fi înmormântat Gabriel Cotabiță
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Civilizațiile extraterestre inteligente și-ar putea transforma stelele în „nave spațiale naturale”, sugerează un cercetător